How much do you know about Lord Ganesha?

Ganpati Bappa Morya!

Ganesh Chaturdashi, also called as Vinayak Chaturdashi, it is a very important festival of the Hindus. Ganesh Chaturdashi marks the birth anniversary of Lord Ganesha who is the son of Lord Shiva, and Goddess Parvati.

Lord Ganesh is the symbol of education, wisdom, good fortune and prosperity. Lord Ganesh is popularly known as Gajanana, Dhoomraketu, Ekdanta, Vakrtunda, Siddhi Vinayaka etc.

Here is our Ganesh Chaturthi Special Quiz:

1. “Ashtavinayaka” the eight ancient temples of Ganesha are situated in which state of India?
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. West Bengal

Answer: Maharashtra

2. Which purana, other than Ganesha Purana is dedicated to Lord Ganesha?
A. Mudgala Purana
B. Brahma Purana
C. Vishnu Purana
D. Garuda Purana

Answer: Mudgala Purana

3. Which is the main sweet served during Ganesh Chaturthi?
A. Laddu
B. Modak
C. Sandesh
D. Kheer

Answer: Modak

4. Which plant’s leaves are offered to Ganesha only during Ganesha Chaturthi?
A. Bel Patra
B. Mango leaves
C. Tulsi leaves
D. Banyan leaves

Answer: Tulsi leaves

5. Ganesha was born to ________________
A. Lord Brahma and Saraswati
B. Lord Shiva and Parvati
C. Lord Vishnu and Laxmi
D. None of the above

Answer:  Lord Shiva and Parvati

6. What is Ganesha’s vaahan (vehicle)?
A. Mouse
B. Elephant
C. Tiger
D. Peacock

Answer:  Mouse

7. During India’s Independence struggle, which of these Indian personalities revived Ganeshotsav as a social event?
A. Mahatma Gandhi
B. Prabodhankar Thackeray
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Jawaharlal Nehru

Answer:  Bal Gangadhar Tilak

8. In which year Ganesh Chaturthi started as well organized public event?
A. 1991
B. 1859
C. 1700
D. 1893

Answer:  1893

9. For how many days Ganesh Chaturthi is celebrated?
A. 7 days
B. 9 days
C. 5 days
D. 10 days

Answer:  10 days

10. Ganesh Chaturthi is celebrated in which Hindu Calender month?
A. Vaisakha
B. Bhadra
C. Magha
D. Kartika

Answer:  Bhadra

Here is a Special Quiz Video on Ganesh Chaturthi:

Do you like this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

Share This With Others:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *