Here is our Indian Freedom Fighters Special Quiz:

1. Who of the following was considered by the British to be “The Father of Indian Unrest”?
A. Gopal Krishna Gokhale
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Lala Lajpat Rai
D. Madan Mohan Malaviya

Answer: Bal Gangadhar Tilak

2. Who succeeded Sardar Vallabhbhai Patel as the 2nd Home minister of India?
A. Abul Kalam Azad
B. Madan Mohan Malaviya
C. C Rajagopalachari
D. None of the above

Answer: C Rajagopalachari

3. In which language was Kesari, a newspaper started by Bal Gangadhar Tilak published?
A. Marathi
B. Hindi
C. Sanskrit
D. English

Answer:  Marathi

4. Hitavada, the newspaper started by Gopal Krishna Gokhale in 1911 was initially published from –
A. Mumbai
B. Pune
C. Sholapur
D. Nagpur

Answer: Nagpur

5. “Do or Die” was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it?
A. Mahatma Gandhi
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Jawahar Lal Nehru
D. Subhash Chandra Bose

Answer:  Mahatma Gandhi

6. Lala Lajpat Rai died as a result of injuries during the protest against the visit of
A. King George V
B. Sir Stafford Cripps
C. Queen Victoria
D. Simon Commission

Answer: Simon Commission

7. Who was elected the first President of All India Trade Union Congress in 1920?
A. Gopal Krishna Gokhale
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Lala Lajpat Rai
D. Dadabhai Naoroji

Answer: Lala Lajpat Rai

8. Gopal Krishna Gokhale founded
A. Bombay Presidency Association
B. Land Holders Society
C. Servants of India Society
D. Poona Sarvajanik Sabha

Answer:  Servants of India Society

9. Who said “You give me blood, I will give you freedom”?
A. Mahatma Gandhi
B. Subhash Chandra Bose
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Bhagat Singh

Answer:  Subhash Chandra Bose

10. In 1923, who of the following became the youngest person to be elected the President of the Indian National Congress?
A. Motilal Nehru
B. Abul Kalam Azad
C. Lala Lajpat Rai
D. M M Malaviya

Answer:  Abul Kalam Azad

11. Who was the first Indian lady to preside over the Congress?
A. Raj Kumari Amrit Kaur
B. Annie Besant
C. Vijayalakshmi Pandit
D. Sarojini Naidu

Answer:  Vijayalakshmi Pandit

12. Who of the following leaders was popularly known as Lokhitwadi?
A. Gopal Krishna Gokhale
B. Gopal Hari Deshmukh
C. Pherozshah Mehta
D. Bal Gangadhar Tilak

Answer: Gopal Hari Deshmukh

13. With which of the following leaders is Sardar Vallabhbhai Patel equated?
A. Bismarck
B. Martin Luther
C. Cavour
D. Garibaldi

Answer:  Bismarck

14. Whose death coincided with the launch of the Non-cooperation Movement in 1920?
A. Dadabhai Naoroji
B. Kunwar Singh
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Motilal Nehru

Answer:  Bal Gangadhar Tilak

15. Which of the following newspapers was started by Motilal Nehru in 1919?
A. Voice of India
B. The Leader
C. Young India
D. Independent

Answer: Independent

16. Who among the following formed a party named as ‘All India Forward Bloc’?
A. Subhash Chandra Bose
B. Sardar Bhagat Singh
C. Chandrashekhar Azad
D. Jawahar Lal Nehru

Answer:  Subhash Chandra Bose

17. In which year was the Banaras Hindu University established by Pt Madan Mohan Malviya?
A. 1914
B. 1916
C. 1919
D. 1920

Answer:  1916

18. Who among the following was the socialist leader, who escaped from the Hazaribagh Prison and joined the Quit India Movement ?
A. Rammanohar Lohia
B. Jayprakash Narayan
C. Achyut Parwardhan
D. Minoo Masani

Answer:  Jayprakash Narayan

19. Who among the following established Swadesh Bandhab Samiti?
A. Bhavabhushan Mitra
B. Narendranath Bhattacharya
C. Ashwini Kumar Dutta
D. Bagha Jatin

Answer:  Ashwini Kumar Dutta

20. Who was the president of Indian National Congress at the time of Independence?
A. Mahatma Gandhi
B. Sarojini Naidu
C. Subhash Chandra Bose
D. JB Kriplani

Answer:  JB Kriplani

Do you like this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Share This With Others:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *