So, Teachers’ Day or Shikshak divas marks the birth anniversary of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan. He was born to a Bramhin family in Tirurrani, Andhra Pradesh in 1988.

When Dr. Radhakrishnan took the office of the second President of India in 1962, his students approached him to seek permission to celebrate September 5 as a special day. Dr. Radhakrishnan instead made a request of them to observe September 5 as Teachers’ Day, to recognize the contribution of teachers to the society.

As we pay our respects to our teachers or Gurus, here is a special quiz on Teacher’s Day:

1. Who said that “Teaching is not a profession, a way of life”?
A. 1972
B. 1962
C. 1975
D. 1960

Answer: 1962

2. Who said that “Teaching is not a profession, a way of life”?
A. Swami Vivekananda
B. Gulzarilal Nanda
C. Narendra Modi
D. Dr. Radhakrishnan

Answer: Narendra Modi

3. When did Dr. Radhakrishnan become the President of India?
A. 1952
B. 1985
C. 1972
D. 1962

Answer: 1962

4. University Education Commission was formed in which year?
A. 1935
B. 1927
C. 1948
D. 1950

Answer: 1948

5. On which date in India Teachers Day is celebrated?
A. 14th November
B. 5th September
C. 2nd October
D. 25th December

Answer: 5th September

6. Who was the teacher of Lord Krishna?
A. Garga Muni
B. Dronacharya
C. Rishi Visishtha
D. Sandipani Muni

Answer: Sandipani Muni

7. In which subject Dr. Radhakrishnan had done his Post Graduation?
A. Philosophy
B. Sociology
C. Science
D. History

Answer: Philosophy

8. According to UNESCO, when is World Teachers Day held annually?
A. 7th October
B. 3rd October
C. 5th October
D. 2nd October

Answer: 5th October

9. In whose honour is the Teachers’ Day celebrated in India?
A. Dr Sarvepalli Radhakrishnan
B. Rabindranath Tagore
C. Mahatma Gandhi
D. Swami Vivekananda

Answer: Dr Sarvepalli Radhakrishnan

10. Dr Sarvepalli Radhakrishnana was the first recipient of Bharat Ratna along with ________
A. Rabindranath Tagore
B. Bhupen Hazarika
C. Jawahar Lal Nehru
D. CV Raman

Answer: CV Raman

11. In which year did Dr Sarvepalli Radhakrishnana wrote “The Philosophy of Rabindranath Tagore?
A. 1910
B. 1917
C. 1915
D. 1920

Answer: 1917

12. Which foundation presents the Annual Global Teacher Award?
A. International Labour Organization
B. UNESCO
C. Varkey Foundation
D. Bill & Melinda Gates Foundation

Answer: Varkey Foundation

13. Over how many countries celebrate World Teachers’ Day?
A. 50
B. 100
C. 200
D. 250

Answer: 100

14.Who among the following is a government school teacher who won the Global Teachers’ Award in 2020?
A. KK Shailaja
B. Ranjitsinh Disale
C. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
D. Kailash Satyarthi

Answer: Ranjitsinh Disale

15.Who among the following fought against caste atrocities to start a school for girls in pre-Independence India?
A. Savitribai Phule
B. Sarojini Naidu
C. Queen Victoria
D. Annie Besant

Answer: Savitribai Phule

16. Which was the birthplace of Sarvepalli Radhakrishnan?
A. Madras
B. Thiruttani
C. Hyderabad
D. Vellore

Answer: Thiruttani

17. Which Hindi author was also the principal of Prayag Mahila Vidyapeeth while fighting for India’s Independence?
A. Ramdhari Singh Dinkar
B. Jayashankar Prasad
C. Mahadevi Verma
D. Kamleshwar

Answer: Mahadevi Verma

18. Who founded the Banaras Hindu University, the largest residential university in Asia?
A. Madan Mohan Malviya
B. Rammanohar Lohia
C. Rajendra Prasad
D. Premchand

Answer: Madan Mohan Malviya

19. Who among the following had never been a teacher?
A. Dhyan Chand
B. APJ Abdul Kalam
C. Bal GangadharTilak
D. Savitribai Phule

Answer: Dhyan Chand

20. Who co-founded the Deccan Education Society in the 1880s to improve the quality of education for India’s youth?
A. Mahatma Gandhi
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Bipin Chandra Pal
D. Lala Lajpat Rai

Answer: Bal Gangadhar Tilak

Here is a Special Quiz Video on Teacher’s Day

Do you like this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

Share This With Others:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *